סיפור המטמון

א. מבוא

בין המכתבים, התמונות והמחברות שהשאיר הרן לאחר מותו – מצאנו מעטפה, עליה כתוב בכתב ידו: "מפת המטמון. להוציא כשבני יהיה בן 10". בתוכה היה מקופל דף, שנכתב ב-1982 (בהיות הרן בן שתיים-עשרה-וחצי):



ב. פרולוג: "מוטיב המטמון"
מוטיב המטמון ליווה את המשפחה מאז מלאו להרן שנתיים. בט"ו בשבט אותה שנה הגיעו מבית-השיטה סבתא וסבא, ציונה ובנימין. טיילנו במכתש תמנע, ובאווירת הארכיאולוגיה של מקדש האֵלָה חָ'תחוֹר – החלטנו לטמון "לדורות הבאים" מכתב, ובו תיאור הטיול המשפחתי והמשתתפים בו.
טיפסנו אל ראש גבעה חולית, בחרנו לסימן סלע משולש גדול, ובבור עמוק שחפרנו הטמנו קופסא ובה המכתב, וגם שקית ממתקים, עם ההנחיה למוצאי המטמון שיצרפו גם הם מכתב עם מועד החפירה ושמות המשתתפים, ואף יחדשו את מלאי הממתקים.
וכך נולד מטמון-תמנע, שחרג במהרה ממשחק-פרטי ומשפחתי אל כל ילדי גן-שיטים, ומשנה לשנה – אל קהילת ילדי אילות, ומהם, דרך חברים בביה"ס המשותף – אף אל טיולים של משפחות מישובים באזור.
במשך למעלה מתריסר שנים הלך המטמון והתעבה, והפך למעין מכתב-שרשרת וארכיון תת-קרקעי. כל המחפשים והחופרים הצליחו לשמור על עקרון-הרצף, וחידשו תמיד את מלאי הסוכריות.

עד ש... מה בדיוק אירע? איננו יודעים. אולי כבר היה קשה לחפור ממש עמוק כדי להחביא את חבילת המכתבים? אולי חית-מדבר הריחה את הממתקים? על-כל-פנים השקית, עם שלל המכתבים נמצאה זרוקה בפארק, התגלגלה לידיו של עיתונאי, שהסתקרן וחקר והגיע אלינו לשמוע על המיתולוגיה שנוצרה סביב מטמון-תמנע, ואף כתב על-כך כתבה.
האם התחדש המטמון? גם זאת איננו יודעים... מי שיגיע למכתש תמנע ויעלה על הגבעה שמעל מקדש האלה ח'תחור, ויראה את הסלע המשולש – מוזמן לחפור ולגלות את התשובה...

במשך השנים טמנו עוד מכתבים – בסדקים בקירות אבן-חול צבעונית, בראשי הרים ובמפרצים האהובים עלינו בחופי-סיני, לקראת הפינוי.
זו, כנראה, הייתה התשתית שעליה נרקם בראשו של הרן הרעיון להחביא מטמון אישי, עבור בנו שיוולד לו.


ג. "להוציא שבני יהיה בן 10"
בגיל שתים-עשרה וחצי טמן הרן צרור מטבעות שונים בבור עמוק בגינת ביתנו.
הוא עטף את המטבעות בשקית, הכניס לצנצנת זכוכית, וצירף גלויה עם פרחי רותם עליה כתב את כוונתו.
לאחר שכיסה את הבור הכין הרן את "מפת המטמון": בדרכו היסודית והקפדנית – סימן קנה-מידה, רשם את מספר הסנטימטרים מפינת הבית, מדד את עומק הבור ואת המרחק המדויק שבין עץ הרימון ועץ התות.
הוא האמין וקיווה שעד שבנו יהיה בן עשר המטמון יהפך לאוצר, כי ערך המטבעות יעלה כשהן כבר תהיינה נדירות ועתיקות....


ד. "הרן, תעשה לי סימן אם להמשיך"
השנה, קרוב לשלושים שנה מאוחר יותר, בביקור-החורף שלו בארץ, החליט עדן לחפש את המטמון. כשירד לערבה הצטייד במפה ובכלי חפירה והתקשר לאילות, לידידתו סימה, כדי לשתף אותה בתוכנית.
עדן הגיע לאילות בשעות אחה"צ. סימה התלוותה אליו, ועוד אנשים שפגשו בדרך הצטרפו למשימה בהתרגשות. פוּפוּ הביא מעדר, השכנים חברוּ גם הם וסייעו בעצות ובמדידה – למרות שזירת האירוע השתנתה עם השנים: הגינה הפכה דשא, עץ התות ועץ הרימון נעקרו מכבר.

הבור הלך והעמיק, אך המטמון לא נמצא. פתאום נזכרה מירי, הדיירת בביתנו-לשעבר, שלא מכבר עבד שם מחפרון, אשר הניח קו מים לשכונה החדשה. ואכן, המעדרים נתקלו בצינור. הסיכוי נראה קלוש מאוד...
הערב ירד. נעשה קר. האנשים התחילו להתפזר איש לביתו.
עדן נותר לבדו ליד החפירה. "הרן, אם המטמון עדיין קיים תעשה לי סימן להמשיך".
הרמז שהגיע: "עדן, אל תוותר"...
בחושך, בקור, לבדו, המשיך עדן לחפור מתחת לצינור, והנה – נתקל בצנצנת הזכוכית!!
הצנצנת הייתה עטופה בשקית-ניילון קרועה ומבוצבצת. מכסה הפח היה חלוד ומפורר,  והאותיות על גלוית-הרתם מחוקות מִלַּחוּת. אבל המטבעות, כולן, שלמות כביום היטמנן!



ה. אפילוג: חידוש המטמון, ב"אדמה", ליד עץ הזית
בט'ו-בשבט  2011, ביום הולדתו הארבעים ואחת של הרן, התכנסנו כמידי שנה ב"אדמה". הצטרפו כתמיד חברים, לשתול, לאכול יחד, לטפל בעצי הבוסתן, לעשב, לדשן ולגזום. להיזכר בהרניק.
בהתכנסות הזו סיפרנו לחברים ולילדים את סיפור המטמון, ואז עלינו לראש הגבעה, לערוגה של עץ הזית. שם, מתחת לאבן בזלת עגולה, הוטמן שוב מטמון חדש.

אוהביו של הרן מוזמנים, בבואם ל"אדמה", לחפור ולגלות את המטמון, להתכבד בממתקים, ולהוסיף עוד מכתב, חוליה בשרשרת האהבה לזכרו של הרן.

 

 







חייו
אחרי מותו
תמונות
מכתבים
מצגות וידאו
שיחות מוקלטות
בוסתן הרן
ליצירת קשר
דף הבית
חדש באתר